Czosnek niedźwiedzi to roślina lecznicza i kulinarna. Zyskuje coraz większą popularność w naszych kuchniach.
Oto skutki jedzenia czosnku niedźwiedziego
Uwaga! Czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną. Nie można go zrywać w lesie, z jego naturalnych stanowisk. Możemy natomiast uprawiać go u siebie w ogródku lub w doniczce. Pamiętaj, że najlepsze i najzdrowsze są młode liście. Białe kwiaty, które dość szybko się pojawiają i pięknie wyglądają, nie są jadalne. Kwiaty zawierają trujące substancje.
Czosnek niedźwiedzi jest objęty częściową ochroną gatunkową. Można go zbierać wyłącznie na terenie województw: śląskiego, małopolskiego i podkarpackiego, ale tylko mając pozwolenie Regionalnej Dyrekcji Ochrony Środowiska (właściwej ze względu na miejsce). Dodatkowym warunkiem jest to, że można go zbierać wyłącznie ręcznie, pozostawiając co najmniej 75% populacji, nie wolno też uszkadzać części podziemnych roślin. Jednak bez ograniczeń można go uprawiać w ogrodzie z zakupionych cebulek lub nasion.
Sprawdź, jaki jest pozytywny i negatywny wpływ na ludzki organizm
Liście czosnku niedźwiedziego pojawiają się w kwietniu i maju, wtedy są najsmaczniejsze i najbardziej aromatyczne. Potem, gdy pojawiają się kwiaty, liście stają się łykowate i mniej pachnące, a wkrótce żółkną i zamierają.
Komary - co je wabi a co odstrasza?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?